Gladys og Thomas' familie

Forældreløse børn er udsatte, når tørken rammer. Gladys, Hanna og Thomas er heldige. De bor hos deres bedsteforældre og får mad i skolen hver dag. Flere end en million forældreløse børn i Malawi er ekstra udsatte, når der er mangel på mad. Vi uddeler hver dag skolemad til 12.000 børn i det sydlige Malawi.
 
 

Af Rie Duun. Foto: Kasper Nybo

Ingen ved, hvad Gladys' mor egentlig døde af, men en morgen gik hun til brønden efter vand, og i stedet for at komme tilbage med tyve liters dunken på hovedet, som hun plejede, styrtede hun om og døde, inden nogen kunne komme hende til hjælp.

Gladys var bare fem år dengang. Hendes søster var fire år, og Thomas havde lige lært at gå, da deres far kort efter rejste uden at fortælle hvorhen. Han efterlod børnene hos sin afdøde kones forældre. Siden kom tørken og sulten.

Vi møder børnene i Dzeyo grundskole i Mwanza, hvor de står i kø med deres plastickopper for at få en portion vitaminberiget majsgrød, som deles ud hver formiddag. Uden det varme måltid i skolen ville mange af børnene ikke få noget at spise overhovedet. Gladys, Hanna og Thomas er heldige af forældreløse børn at være, for de bor hos deres bedsteforældre Faines og Chikula.

Hjælp os med at uddele skolemad

Af Malawis forældreløse børn har halvdelen af dem mistet deres forældre på grund af AIDS, og de forældreløse børn bor ofte hos slægtninge eller i familier helt uden voksne. De er blandt de allermest udsatte, når tørken nu på andet år har ødelagt høsten, og sulten har ramt ikke kun de fattigste, men de fleste af familierne på landet.

Majsen tørrede væk

Chikula og Faines har dyrket en lille jordlod, så længede kan huske, og på den måde har de forsørget deres egne børn. Nu har høsten svigtet, og de har taget de tre børnebørn til sig, som nu er 11, 9 og 6 år gamle.

Normalt kan de høste 11 sække med hver 50 kg majs på den lille mark, fortæller Faines. Majsen er basismad i Malawi, hvor majsgrøden msimi er den faste ingrediens i ethvert måltid på samme måde, som brød er det andre steder.

I år har familien høstet to sætte på den tørre og udpinte mark. Majsen tørrede væk, inden den nåede at udvikle kolber, forklarer Chikula. I stedet har han sået bønner, hirse og den afrikanske kornsort sorghum. Udbyttet er ikke stort, for regnen har svigtet helt i år, men der er lidt at komme i gryden til aftensmaden.

I dag har Faines samlet nogle håndfulde bønner oghirse, lidt sorghum og en håndfuld småbitte tomater, som skal koges sammen til en gryderet til de fem familiemedlemmer.

Jeg koger helst majsgrød hver dag, men i dag må vi undvære, siger hun.

Tørken, som er forårsaget af vejrfænomenet El Nino, har ramt det sydøstlige Afrika gennem de seneste to år og har betydet, at regnen enten helt er udeblevet, eller at den er faldet som spredte, voldsomme byger, der i værste fald skuller jord og såsæd væk.

Giv mad til børn i Malawi

Mad er forudsætningen for skolegang

Gladys har været ved brønden for at hente vand og Hanna har været på sin faste tur til majsmøllen, hvor hun fejer spildte kerner sammen, som hun får lov at tage med hjem.

Familien klarer sig indtil videre med det, de har, men er meget glade for, at børnene får et måltid mad i skolen. Uden det ville børenen kun få et enkelt måltid om dagen ligesom mange af deres skolekammerater. For mange fattige familier er skolemaden en vigtig grund til at sende børnene i skole frem for at bede dem om at hjælpe med at skaffe mad ved at udføre småjobs for en pose majs eller nogle småpenge.

Hos Faines og Chikula holder de fast i, at børnene skal have tid til at gå i skole og læse lektier. For dem er det vigtigt, at børnene kan gå i skole, og Gladys har en drøm om at komme videre end grundskolen i Dzeyo, for hun vil gerne være sygeplejerske.

Huset har Chikula bygget af ler. I stuen på ca. seks kvadratmeter er en hjulkapsel fra en Mercerdes den fineste udsmykning. Kalenderen på væggen er fra 2009 - det år deres datter døde, og børnene blev forældreløse.

Hele familien sover i det lille rum, som har vinduer, men ingen ruder. Husets andet rum er et lagerrum, hvor familiens forråd og ejendele bliver gemt.

Udenfor tripper lidt fjerkræ og syv små geder rundt. Sidste år var der 12, men familien har været nødt til at sælge ud af dyrene for at få råd til mad. Ligesom de fleste andre i landsbyen er de tvunget til at sælge deres dyr, så mens prisen på majs stiger, falder prisen på dyrene, der er familiens eneste mulighed for at give børnene et sjældent måltid med kød.

Røde Kors uddeler blandt andet skolemad, fødevarehjælp og penge til nogle af de mest udsatte familier i det tørkeramte Malawi.

Giv mad til familier i Malawi