De kraftigste, mest dødbringende og dyreste tropiske orkaner i verdenshistorien

Hvad er forskellen på en orkan, en tyfon og en cyklon? Hvorfor opstår de, hvor ødelæggende er de og hvilke har egentlig været den voldsomste, forårsaget mest skade og kostet flest menneskeliv? Læs med her og lær alt om, hvilke tropiske orkaner, der har sat rekorder som de værste nogensinde.Orkan Satelitbillede
 
 

Af Sarah Louise Lassen

Katastrofer > Orkaner> Orkaner, tyfoner og cykloner

Naturens vilde kræfter er stadig ikke mulige for videnskaben at tæmme, derfor er naturkatastrofer desværre ikke noget, der er fremmed for os i Røde Kors.

Ifølge EM-DAT er der hvert år mellem 80 og 100 orkaner over hele verden. De er heldigvis ikke alle sammen ødelæggende. De fleste begynder som almindelige storme og udvikler sig til orkaner, men forbliver kun en orkan i et par timer, hvorefter de mister pusten og opløses.

Andre storme kan dog udvikle sig til kraftige tropiske orkaner og forblive sådan i flere uger. Det er de orkaner, der forsager stor ødelæggelse og kan slå mennesker i ihjel, lægger byer, huse og marker i ruiner. Alt sammen fuldstændig forfærdelige situationer for de ramte. Forstil dig, at med et, er alt du ejer og har væk. Intet hjem, intet tøj, ingen varme.  

I det følgende kan du lære alt om orkaner, tyfoner eller cykloner. Her en lille oversigt over, hvad du kan læse: 

-Bhola-cyklonen: Den mest dødelige cyklon nogensinde

-Katrina: Den dyreste tropiske orkan

-Galveston-orkanen: Den værste naturkatastrofe i USA's historie 

-Orkanen John/Tyfonen John: Den længst varende tropiske storm

-Patricia: Den voldsomste orkan nogensinde mål

-Cyklonen Nargis: Den mest dødelige cyklon de seneste ti år

-Cyklonen Mahina: Skabte den største stormflod

-Decemberorkanen:Den værste orkan i Danmark

 

De værste tropiske orkaner

Verden har oplevet mange voldsomme orkaner. Men det er heldigvis ikke altid, at de kraftigste orkaner er dem, der har forårsaget mest skade og dræbt flest mennesker.

Bhola-cyklonen: Den mest dødelige cyklon nogensinde

Den 12. november 1970 ramte Bhola-cyklonen det, der dengang hed Østpakistan (i dag Bangladesh) og Indiens Vest-Bengal. 
Cyklonen var ikke ekstremt kraftig, den nåede en styrke svarende til en kategori 3 orkan, men det var den stormflod, som cyklonen trak med ind i Ganges-floddeltaet, der gjorde udfaldet så katastrofalt.

Bhola cyklonen en orkan af de værste

Cyklonen skyllede bogstavelig talt byer og afgrøder væk fra jordens overflade, og mennesker druknede i vandmasserne.   

Det præcise dødstal er aldrig gjort endeligt op, men ifølge EM-DAT omkom over 300.000 mennesker i cyklonen og dens følgevirkninger, hvilket gør den til cyklonen, der har taget flest menneskeliv nogensinde. Samtidigt er Bhola-cyklonen også den naturkatastrofe, der er skyld i flest omkomne i nylig historie.  

Katrina: Den dyreste tropiske orkan


Katrina blev dannet nord for Cuba den 23. august 2005 og bevægede sig mod Bahamas og Florida, som en kategori 1 orkan. Herfra bevægede den sig videre over den Mexicanske Golf, hvor den hurtigt voksede til en kategori 5 orkan. Den tabte heldigvis lidt af pusten, inden den gik i land den 29. august 2005 på sit endelige bestemmelsessted, Louisiana, som en kategori 3 orkan. 

Katrina orkanen - ramte onfographics

Byen New Orleans i Louisiana blev hårdest ramt. New Orleans ligger lavere end havoverfladen og var derfor omringet af diger. På grund af orkanens kraft og en dårlig vedligeholdelse af digerne, brød de sammen, og oversvømmede 80 % af byen, som forblev oversvømmet i mange uger.

På grund af den omfattende oversvømmelse blev en million mennesker nødt til at flytte til andre dele af landet, og det skabt den største interne flygtningestrøm i USA’s historie.  30.000 hjem blev ødelagt, og mere end million mennesker havde brug for midlertidige hjem.

Katrina forårsagede skader for 81 milliarder dollars (cirka 413 milliarder kr.), hvilket gør den til den dyreste tropiske orkan i USA's historie. 

Ifølge EM-DAT omkom over 1800 mennesker døde i orkanen og dens følgevirkninger - dette til trods for, at man var informeret om, at en kraftig tropisk orkan var på vej mod land.

Galveston-orkanen: Den værste naturkatastrofe i USA's historie


I byen Galveston i Texas blev der den 4. september 1900 udstedt en advarsel om, at en stor tropisk storm lige havde passeret Cuba og var på vej over Den Mexicanske Golf.

Mange indbyggere og turister ignorerede dog denne advarsel, fordi vejret ikke tydede på kraftig storm, men kun et par skyer og en tålelig regn fra morgenstunden. Derfor havde kun få mennesker søgt sikkerhed på højere grund. 

Orkan i Galveston, texas i 1900 - infographics over effekten af orkanen

Da orkanen den 8. september 1900 gik i land som en kategori 4 orkan, havde den en over 4 meter høj stormflod med.  Stormfloden var så kraftig, at den skyllede ud over hele byen, og slog bygningerne og deres fundament i stykker, og byen blev oversvømmet.

Over 3.600 huse blev ødelagt af orkanen og den efterfølgende stormflod.
Galveston-orkanen er den mest dødelige naturkatastrofe nogensinde i USA. Ifølge EM-DAT omkom mellem 6.000-12.000 mennesker.    

Orkanen John/Tyfonen John: Den længst varende tropiske storm


I august og september 1994 oplevede verden den længste tropiske orkan nogensinde. Den varede 31 dage og blev både den længst varende og den hurtigst rejsende.

Den tropiske orkan blev dannet ud fra Mexico den 11. august 1994 og blev hurtigt kategoriseret som en kategori 5 orkan. I dens levetid bevægede den sig 13,280 kilometer fra det østlige Stillehav til det vestlige Stillehav og tilbage til det centrale Stillehav. Dermed blev den en af de få tropiske orkaner, som både er en orkan og en tyfon, og fik derfor både navnet Orkanen John og Tyfonen John.

Orkanen el. Tyfonen John fra 1994 - infograf verdens længst varende orkan

Johns indflydelse blev dog ikke katastrofal. De hawaiianske øer oplevede, at store bølger oversvømmede strande, og stærk regn skabte en mindre oversvømmelse, hvor enkelte veje blev kortvarigt lukket. Hverken mennesker eller bygninger kom alvorligt til skade

Patricia: Den voldsomste orkan nogensinde målt


Patricia blev dannet den 20. oktober 2015 og var den 24. navngivne storm i den årlige orkansæson. Den 22. oktober var der ekstremt gode vejrforhold for orkaner, og Patricia udviklede sig hurtigt. På 24 timer voksede Patricia fra en tropisk storm til en kategori 5 cyklon.

Den 23. oktober opnåede Patricia den højest målte vindhastighed på 345 km/t, hvilket gjorde den til den voldsomste tropiske cyklon nogensinde.

Patricia gik i land i Jalisco i Mexico den 23. oktober som en kategori 4 orkan. Heldigvis undgik Patricia de tætbefolkede steder og kom forbi områder med en befolkningstæthed på mindre end 12 mennesker pr. kvadratkilometer. Det, sammen med effektiv evakuering, betød, at der ifølge EM-DAT kun var 14 mennesker, der omkom på trods af orkanens intensitet. Havde Patricia rykket mod mere tætbefolkede områder, havde tabet af menneskeliv og ødelæggelserne været større.

Omkring 260.000 mennesker var uden strøm, og mange dele af landet oplevede en kraftig regn.

Cyklonen Nargis: Den mest dødelige cyklon de seneste ti år


Nargis blev dannet den 27. april 2008 i den Bengalske bugt.  Da den gik i land den 2. maj i Ayeyarwady-området i Myanmar, var det som en kategori 4 cyklon. 

Cyklonen Nargis fra 2008 - Den mest dødelige orkan nogensinde - infograf

Nargis fik katastrofale følger, da den sendte en kraftig stormflod 40 kilometer ind i det tætbefolkede Irrawaddy-delta, og dræbte ifølge EM-DAT over 138.000 mennesker.

Alene i byen Labutta døde 80.000 mennesker, og 10.000 døde i byen Bogale. Yderligere 55.000 mennesker blev meldt savnet, og derfor kan det samlede dødstal være endnu højere. Nargis er den ottende mest dødelige cyklon nogensinde.

Cyklonen Mahina: Skabte den største stormflod


Cyklonen Mahina ramte Bath Bathurst-bugten i Australien den 4. marts 1899, som var et attraktivt sted for perlefiskeri.  

Mahina ramte som en kategori 5 orkan og skabte ifølge Hurricane Research Division den største stormflod nogensinde - ca. 13 meter - der tilintetgjorde både landskabet og skibe. Der blev fundet fisk og delfiner på toppen af 15 meter høje klipper.

Orkanen Mahina ramte australien i 1899 - infograf verdens største stormflod

Mellem 300 og 400 mennesker omkom, og den blev dermed også den mest dødelige naturkatastrofe i Australiens historie. Over halvdelen af de omkomne befandt sig på perlefiskerskibene, da cyklonen raserede.

Decemberorkanen: Den værste orkan i Danmark

Selvom Danmark de senere år har oplevet en del storme, er den værste storm stadig Decemberorkanen, som ramte Danmark, Nordtyskland og det sydvestlige Sverige den 3. december 1999. Internationalt kendes stormen som Anatol, men i Danmark er den mest kendt som Decemberorkanen.

Decemberorkanen ramte Danmark i 1999 - infograf danmarks største orkan - 7 døde

Der blev målt rekordhøje vindstød på op til 51 meter i sekundet på Rømø.

Både den offentlige transport og flytrafikken blev indstillet, og politiet frarådede al unødig udkørsel. Ifølge EM-DAT gik 4 millioner kubikmeter træ tabt, da en voldsom mængde træer væltede, og 7 mennesker omkom som følge af orkanen, og 800 blev kvæstet.

Efter orkanen opgjorde forsikringsbranchen skaderne til 13 milliarder kroner.

Orkan, tyfon eller cyklon?

Tropiske orkaner – også kaldet tyfoner og cykloner - er lavtryk med vindstød over 33 meter i sekundet (118 km/t).

Det der afgør, hvilket ord der skal bruges, er stedet i verden, hvor naturfænomenet opstår. Ved Stillehavet kaldes de for tyfoner, over det Indiske Ocean kaldes de cykloner og Atlanterhavets kaldes orkaner.

SÅDAN DANNES ORKANER

Tropiske orkaner begynder over varmt hav (+26,5 C). Varmen får luften til at stige til vejrs, mens der suges kold luft ind forneden. Den varme luft snor sig opad, der dannes voldsomme tordenskyer, og luften begynder at rotere hurtigere og hurtigere.

Når stormens roterende vindhastighed når op mellem 63 og 117,7 km/t, betegnes det som en tropisk storm, og man giver den et navn. Når hastigheden bliver over 117,7 km/t, får den betegnelsen tropisk orkan. Det tager kun få dage for en storm at udvikle sig, og dens levetid er ofte 2-3 uger.

Definitionen på en tropisk orkan er, at den har et ’øje’.  Øjet er den tropiske orkans centrum, og her er helt vindstille.  Men lige uden for centrum findes de kraftigste og mest intense vinde på op imod 70 meter i sekundet (over 250 km/t).

Orkanen mister hurtigt pusten, når den kommer ind over land. Men da orkanens vind er så kraftig, forårsager den store ødelæggelser især i kystområder, før den endeligt går i opløsning.

Saffir-Simpson-skalaen

Man kategoriserer de tropiske orkaner på en skala fra 1 til 5 efter Saffir-Simpson-skalaen ud fra orkanens vindhastighed målt i meter i sekundet eller kilometer i timen. En kategori 5 orkan er den kraftigste orkan.   

Orkan styrke i kategori 1 - 5

 • Kategori 1 = 32,5-42,4 meter i sekundet (119-153 km/t)
 • Kategori 2 = 42,5-48,9 meter i sekundet (154-177 km/t)
 • Kategori 3 = 50,0-57,9 meter i sekundet (178-209 km/t)
 • Kategori 4 = 58,0-68,9 meter i sekundet (210-249 km/t)
 • Kategori 5 = over 69,0 meter i sekundet (over 250 km/t)

Kilde:ICRC.org

Orkansæson

Tropiske orkaner kommer i sæsoner. Hver sæson kan have flere orkaner i varierende styrker. Orkansæsonen er forskellige på den nordlige og sydlige halvkugle, men globalt set er september den mest aktive måned, og maj den mindst aktive for tropiske orkaner, tyfoner og cykloner.

På den nordlige halvkugle er der orkansæson fra maj til december, hvor der især er mange i august og september.

På den sydlige halvkugle er der orkansæson fra oktober til maj med et maksimum sidst i februar til først i marts.

Derfor er orkaner skadelige

Meteorologernes teknologi er i dag så god, at de kan forudsige, hvor mange orkaner der dannes hvert år, hvor en potentiel orkan kan opstå, og hvornår de tropiske orkaner rammer rundt om i verden. Derfor kan vi nå at advare indbyggerne, så de kan nå at beskytte deres huse og blive evakueret.

Derudover er det vigtigt at lave forbyggende arbejde, såsom varslingssystemer, evakueringsplaner, bygge mere solide bygninger og skabe en høj offentlig opmærksomhed omkring, hvordan man skal forholde sig under en tropisk orkan.

Selvom vi har en veludviklet meteorologisk teknologi, er det dog ikke altid muligt at forudsige, hvor stor en skade en tropisk orkan vil forårsage. Derfor kan en orkan få katastrofale følger.

Når en orkan bevæger sig over hav, kan den rejse enorme havbølger. Når stormen nærmer sig land, brydes bølgerne ind over kysten. De kan både ødelægge bygninger og dæmninger og oversvømme landet. Det er som regel disse bølger, der er det farligste og mest dødbringende ved tropiske orkaner, fordi folk bliver fanget i vandmasserne.

Derudover kan orkaner have mange andre alvorlige konsekvenser:

 • Oversvømmelse.
 • Kraftig regn i forbindelse med lavtryk.
 • Jord- og eller mudderskred.
 • Stenskred.
 • Saltvandsforurening af afgrøder, jord og vandforsyning.
 • Sygdomme og epidemier.
Hvad gør Røde Kors

Når katastrofen rammer, er vi klar med nødhjælp til dem, der har brug for det. 
Vi hjælper med at evakuere indbyggere fra de steder, hvor ødelæggelse har gjort det farligt at opholde sig, og sikrer lægehjælp, rent drikkevand og husly til de børn og voksne, der bliver ramt af ødelæggelserne.
Samtidig hjælper vi også med medicin, førstehjælp, mad, vand, husly, myggenet, sanitet og psykosocial støtte.

Der er også høj risiko for, at lande, der oplever store naturkatastrofer såsom orkaner, vil opleve sygdomsudbrud, som mavetarmsygdommen Kolera.
I 2010 udbrød der en koleraepidemi i Haiti efter et kraftigt jordskælv og orkanen Tomas, der forværrede forholdende efter jordskælvet yderligere. Epidemien dræbte tusindvis af mennesker, og over hundredetusind blev smittet med sygdommen. 

Når indbyggerne mangler adgang til rent drikkevand og adgang til sanitære forhold, kan et kolera-udbrud hurtigt sprede sig. Derfor har vi stort fokus på at minimere smitterisikoen ved at skaffe rent drikkevand og sikre adgang til sanitære forhold.

Source:

Boat icons made by Plainicon from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY