Jordskælv rammer tæt på hovedstaden Katmandu i Nepal

To kraftige jordskælv har ramt Nepal og skabt massive ødelæggelser. Flere end 8400 mennesker meldes dræbt og mere end en halv million mennesker har mistet deres hjem. Tak for, at du støtter os og gør vores hjælpearbejde muligt!Katastrofer Nepal
 
 

Hvordan hjælper Røde Kors jordskælvsofrene?

Vores indsats efter jordskælvene er en del af den internationalt koordinerede hjælpeindsats og i tæt samarbejde med Nepalesisk Røde Kors. Vi arbejder på tværs af de 14 distrikter, der er hårdest ramt af jordskælvene med mere end 7.000 lokale frivillige – bl.a. i Kathmandu-dalen og i de svært fremkommelige bjergområder, der har været særligt hårdt ramt af jordskælvet. Fra Danmark har vi sendt 10 nødhjælpsarbejdere til Nepal, som lige nu arbejder på at få hjælpen frem.

Røde Kors vil over de næste to år hjælpe 700.000 nepalesere, der er ramt af katastrofen. Det betyder, at vi i de kommende måneder har fokus på at dække de akutte behov for hjælp og på det langsigtede arbejde med at genopbygge lokalsamfund og hjælpe familier på fode igen.

Eksempler på hjælpen indtil nu:

  • 7.400 mennesker har modtaget førstehjælp og krisehjælp
  • 18.000 mennesker har fået lægehjælp via mobile sundhedsklinikker og felthospitaler
  • 16.000 mennesker har fået uddelt køkkensæt og andre non-food materialer
  • 290.000 mennesker har fået uddelt vandresningstabletter og modtaget behandling for at undgå dehydrering
  • 331.000 mennesker har fået hjælp til midlertidigt husly og genopbygning af deres hjem

Sitationen i Nepal lige nu

Lige nu truer monsunregnen, og tusindvis af familier mangler stadig husly. Flere end 500.000 huse er blevet ødelagte i jordskælvene. Ikke mindst i de fjerntliggende landsbyer i bjergområderne har familier akut brug for hjælp, inden hele landsbyer risikerer at blive afskåret fra hjælp på grund af jordskred og oversvømmelser.

I samarbejde med andre organisationer flyver vi f.eks. nødhjælp ind via helikoptere til yderområderne i Gorkha-provinsen for at nå de mest udsatte landsbyer. Vi arbejder lige nu på højtryk for at sikre husly til de familier, der mistet deres hjem. Vores frivillige uddeler huslysæt, værktøj og byggematerialer, og de oplyser familier om, hvordan de bedst muligt kan sikre deres hjem og få tag over hovedet.

Vi arbejder også på at sikre landsbyer adgang til rent drikkevand og sanitet, så familier ikke bliver syge, når der kommer oversvømmelser.

Røde Kors i Katmandu forberedte på jordskælvet

Vi har i flere år arbejdet med hjælpeprogrammer i Nepal, og en del af vores indsats har netop været at forberede befolkningen på et jordskælv. Det betyder, at vi længe før katastrofen ramte, har trænet tusindvis af frivillige i førstehjælp, så lokale frivillige var i stand til at redde og behandle de mange mennesker, der var fanget i murbrokkerne. 

Vi har også opbygget lokale nødhjælpslagre med tæpper, presenninger og anden nødhjælp, der blev delt ud i de første timer efter jordskælvet. Og vi har arbejdet med at forebygge jordskred, forbedret veje og gangstier, samt sikret rent drikkevand i de mest udsatte områder. Alt sammen for at mindske omfanget af skader og menneskelige tab efter et jordskælv.

Kort om jordskælvet i Nepal

  • Lørdag den 25. april ramte et jordskælv på 7,9 på Richter-skalaen tæt på Nepals hovedstad Katmandu
  • Tirsdag den 12. maj ramte et nyt jordskælv på 7,3 på Richter-skalaen. Skælvet ramte flere af de områder, der allerede var hårdt ramt af ødelæggelser.
  • Flere end 8.400 er indtil nu meldt dræbt og flere end 630.000 er blevet hjemløse
  • FN anslår, at 8 millioner nepalesere har brug for humanitær hjælp
  • Røde Kors i Danmark har indtil nu bidraget med mere end 13 mio. kr. til hjælpen til de berørte efter jordskælvene

Læs mere om den humanitære situation i Nepal på FN's hjemmeside