Dansk radioudstyr redder liv i det jordskælvsramte Kathmandu

Tirsdag blev Nepal ramt af endnu et jordskælv. Gennem flere år har vi arbejdet med at forberede Nepal på det voldsomme jordskælv. Vi har leveret en række radioudstyr til katastrofeforebyggelsen. Siden det første jordskælv ramte d. 25. april, har det reddet liv.Nepal_radiokom
 
 

Af Ditte Nørgaard Goor. Foto: Sailendra Kharel

Der er aldrig to katastrofer, der er ens. Men en ting ved man af bitter erfaring. Telefonnettet, mobilnettet og internettet forsvinder næsten hver eneste gang som noget af det første. Det skete både ved det første jordskælv og det, der ramte Nepal i tirsdags.

"Det er vigtigt, at vi kan kommunikere med hinanden med det samme. Og det er den her teknologi med til at sørge for," siger Jacob Schou.

Omkring 50 VHF-telefoner, walkie-talkier, er stillet til rådighed for de frivillige i de forskellige lokale Røde Kors-afdelinger i Katmandudalen. De kan derfor alle sammen kommunikere med hinanden og hovedkvarteret i Kathmandu på grund af radiotårnene. På den måde kan de hurtigt melde ind, hvad situationen og behovet er i deres område.

Du kan støtte nødhjælpsarbejdet i Nepal - sms JORDSKÆLV til 1290 og støt med 100 kroner.

Ingen nødhjælp uden kommunikation

Tre radiotårne, der sørger for, at radiodækningen i Kathmandudalen altid fungerer. Også midt i en katastrofe. Det er en del af det radiokommunikationsudstyr, som vi har sat op i Nepal. Siden det første jordskælv ramte, har udstyret reddet liv.

"Statistisk set vidste man, at et stort jordskælv ville ramme. Derfor har vi hjulpet Nepalesisk Røde Kors med at forberede sig," fortæller Jacob Schou, der flere gange har været i Nepal i forbindelse med radioprojektet.

Radiokommunikationen er vital for at sikre, at hjælpen bliver koordineret og kommer ud. Der er også blevet oprettet et lager af ekstra radioudstyr i Kathmandu, og der er blevet opsat trådløst radionet, der dækker hele dalen. Sidste år var Jacob med til at køre rundt for at finde de helt rigtige, solide klippebunde til radiotårnene, så de kunne klare et jordskælv. 

Fungerer også uden strøm

Og udstyret har virket fra start - også uden strøm. For tårnene er energiuafhængige og modtage strøm fra elnettet, men også fra solceller og bilbatterier. Derudover kan de holde på strømmen i ca. tre døgn.

Før jordskælvet ramte, er de frivillige blevet trænet i at bruge det danske radiosystem, der er designet til at kunne understøtte nødhjælpsarbejdet under en stor katastrofe.

"Dem, vi har haft kontakt med i Nepal, siger, at det har reddet liv under de to jordskælv. Så udstyret fungerer," siger Jacob Schou.