Unikke fund gi’r unik støtte

Mrj _3 (1)
 
 

I 2011 opstod den værste tørke i 60 år ved Afrikas Horn, hvilket samtidig ledte til hungersnød for 12 millioner mennesker. Blandt andet tre-årige Idris Diis fra Kenya, hvis familie mistede hele deres livsgrundlag, da deres 59 geder døde i hungersnøden. Idris og hans familie søgte hen til en af de skoler, hvor Røde Kors delte mad og vand ud til børnene i frokostpausen og på den måde fik Idris både en uvurderlig skolegang samt mad og drikke, der var med til at redde hans fremtid. Men hvad har alt det at gøre med mode og stil? Jo faktisk ret meget.

Kender du det, at din veninde gang på gang tropper op i den ene cool sweater efter den anden og lige meget, i hvilke butikker du kigger, kan du ikke finde noget, der er lige så fedt? Og når du så spørger hende, kigger hun bare på dig og siger: Den her? Den fandt jeg i Røde Kors-butikken henne på hjørnet. Det er den ene side af sagen, at du kan gøre helt unikke fund i genbrugsbutikken. Men noget andet, der er helt unikt er den støtte du giver, når du betaler 30 kr. for et par næsten nye jeans. De 30 kroner betyder nemlig, at Røde Kors kan give et menneske rent vand i et år. Og det betyder indirekte at lille Idris Diis i Kenya er i live i dag. Så din veninde i den smarte genbrugssweater er også en omvandrende ambassadør for Røde Kors og den uvurderlige hjælp i butikkerne giver både national og internationalt.

Jeg ved ikke ret meget om mode”, siger generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl. ”Men jeg ved, at vores salg af genbrugstøj betyder, at vi kan gøre en forskel for udsatte mennesker både i Danmark og i katastrofesituationer i verden. Derfor vil jeg også gerne sige tusind tak til alle, der handler i Røde Kors butikker. Jeres køb er fundamentet for, at vi kan redde liv."

Du kan give på flere måder

Også hvis du selv donerer de jeans, der bare har ligget og samlet støv bagerst i skabet – så gør de både gavn for en anden fashionista og ikke mindst for et andet menneske, for hvem mode måske ikke er så vigtig, men rent drikkevand og tag over hovedet betyder mere. Rent faktisk kan det årlige overskud på 50 millioner kroner fra Røde Kors’ butikker betyde, at over 1 million børn i Afrika kan få mad i en hel måned. Men en del af støtten går også til socialt hjælpearbejde herhjemme. Hvis du handlede i en af Røde Kors’ butikker i 2012 var du med til at støtte at 6000 ensomme ældre fik besøg en gang om ugen, at 806 døende ensomme mennesker havde en at holde i hånden den sidste tid. Samtidig fik 700 børn og deres mødre, der havde været udsat for vold hjælp og 700 børn fik hjælp til lektierne mens 127 indsatte i de danske fængsler fik besøg af en frivillig og deres børn kom i en støttegruppe, så de kunne få et pusterum med andre børn i samme svære situation. Børn fra udsatte familier kommer på årlige ferielejre om sommeren, så de også har fået en oplevelse de kan fortælle om, når de kommer tilbage i skolen. Og voldsramte kvinder bliver hjulpet i gang med en ny tilværelse efter krisecenteret.

En anden uvurderlig hjælp er de over 7.000 frivillige, som driver Røde Kors’ 231 butikker i Danmark. Hver enkelt butik støtter det lokale hjælpearbejde.
Så når moden denne sommer vender tilbage til 90’erne, hvorfor så ikke gøre originale fund i din lokale Røde Kors genbrugsbutik – så er du både med på moden, men også med til at donere hjælp til mange forskellige gode formål. Dét er god STIL.