Danskerne er vilde med af aflevere tøj til genbrug

Nyt er fint, men genbrug er finere

Mange er godt trætte af overflod og nye produkter. Trendeksperten Rikke Skytte har dømt genbrug, og fra modetøj til løbesko og karklude giver ressourcebevidsthed det lækre genbrug et come back.
 
 

Af Rie Duun, research: Celina Jarnit Petersen

Møbler af gamle gulvbrædder fra gymnastiksale til skyhøje priser, hjemmestrikkede karklude, en hel kollektion forårstøj af genbrugstekstil, løbesko af gamle plastposer og rockstjerner, der går på scenen i flot vintagetøj. Der er masser af tegn på, at genbrug er på vej frem.

Rikke Skytte er trendredaktør i Pej-gruppen, som hvert år vejleder virksomheder og organisationer i de nyeste forbrugertendenser. Hun arbejder med trendsociologi og er specialist i tekstilbranchen, og hun er ikke i tvivl om, at genbrug er en tendens, som er i vækst:

’Vi er trætte af overflod og nye produkter, der skader vores miljø. Vi er ved at nå et mætningspunkt. Tre meget vigtige ord inden for tøj og tekstil lige nu er re-use, re-do  og  re-make’ siger hun.

Sådan bliver dit tøj til genbrug

Når vi genbruger materialer, tøj og møbler viser vi på en gang samfundsansvar og samtidig sans for mode. Rikke Skytte siger:

’Der er en meget romantisk tanke om genbrug, og så er der det, som vi faktisk gør. Vi vil stadig gå i nyt tøj fra H&M og Zara, men vi vil også kunne komme af med tøjet igen og vide, at det bliver genbrugt. Som forbrugere er vi blevet meget mere bevidste om, hvornår og hvordan vi belaster miljøet, og vi forlanger gennemsigtighed.. Det er en ny form for miljøbevidsthed, som er på spil og forbrugerne er blevet mere krævende,’ siger Rikke Skytte.

Halvdelen bliver genbrugt

Selv om interessen for genbrug er stigende køber danskerne ca. 16 kg tøj om året pr person eller omkring 89.000 tons tilsammen hvert år. Ifølge Danmarks statistik fylder tøj og sko omkring 5 procent af en gennemsnitsfamilies budget.

Miljøstyrelsen vurderede senest i en rapport om emnet i 2014, at omkring halvdelen af tøjet bliver smidt væk, mens den anden halvdel genbruges på en eller anden måde.

På Aarhus Universitet sidder en ekspert i forbrugertendenser, og nikker bekræftende til trendspotterens iagttagelser af en ændret holdning til genbrug:

’Vi kan se en stigende interesse for at købe og sælge brugte ting, og generelt er der en positiv holdning til genbrug i Danmark,’ bekræfter professor John Thøgersen, der forsker i økonomisk psykologi  ved Institut for Virksomhedsledelse.

Han ser en stigende forståelse af, at ting har en brugsværdi, selv om den enkelte forbruger ikke længere kan bruge dem. Da Røde Kors sidste år spurgte danskerne om deres holdning til genbrug, svarede 78% at de afleverer tøj, som de ikke længere bruger, til en eller anden form for genbrug.

Høj værdi i genbrug

Direkte genbrug af tøj som beklædning er miljømæssigt og økonomisk den mest effektive måde at genbruge på. Næstbedst er genanvendelse af materialer, som fx når slidt og ubrugeligt tøj kradses op og spindes til nye garner eller væves til nye tekstiler.

Find en genbrugsbutik nær dig

Netop den form for genbrug er i år basis for en helt ny kollektion fra det svenske tøjfirma H&M, der også opfordrer kunderne til at aflevere deres brugte tøj i butikkerne.

Rikke Skytte forklarer:

’Som tekstilvirksomhed er det i dag ikke muligt at være 100 procent bæredygtig, men mange store virksomheder arbejder seriøst med det, for det er et krav fra forbrugerne. Nogle begynder at lykkes med at genbruge på en måde, der passer til modebranchen. For eksempel har  Nike lavet nye sko af genbrugsplast, og Egetæpper har gennem flere år haft produkter med genbrugsplast. Teknologien kommer netop nu med nogle nye svar på, hvordan vi kan genbruge og genanvende.’