VINTAGE

Crop 5H1A6166_crop _crop (1)

Af stylist og skribent Dorothea Gundtoft / Tomorrow Management 

Jeg ser Vintage tøj som man burde se vintage årgangs vin, biler eller møbler: Det overlever sin generation og overlever på grund af kvalitet og godt design. 

Jeg kan ikke komme uden om det – jeg elsker genbrug og gamle sager, specielt det at man kan gå på jagt efter unika items, gemt væk i bunden af skuffen eller på markedet i Frankrig. Når jeg rejser, må jeg lige kigge i vintage forretningerne, de mærkelige butikker og de fantastiske åbne ’Flea Markets’. Det er spændende både at forhandle om prisen samt føle, at man får noget der kan specielt og er noget særligt. 

I dokumentaren ‘Gucci: The Director’ ser man tidligere chef designer Frida Giannini i Japans gader lede efter inspiration til næste kollektion. Hun falder over en Gucci taske fra 1970’erne som hun ikke mener, de har i deres arkiver og køber den på stedet. Vintage er grundstenen for deres fremtidige kollektioner. Og der tænker jeg, at det ofte er lidt sjovere at eje den gamle ‘’ægte’’ slags. Når jeg i mit arbejde som stylist og skribent leder efter inspiration er det igennem gamle bøger med ikoner som Lou Lou de la Falaise, Diane Vreeland og Marchesa Luisa Casati, og deres hjem som drager inspiration på den hjemlige front. 

Deres stil var nonchalant, ingen dikkedarer bare ren styrke og her-kommer-jeg energi, hvilket jeg mener karakteriserer mange af de kvinder i verden med den bedste stil. Dog syndes jeg at man i Danmark godt må prøve at tænke over det med lige at bruge 5-10 min ekstra på sig selv. Når man kigger på kongehuset er de snart de eneste, der virkelig tør tage de lange kjoler og fantastiske smykker på. Det er ligesom om, der er kommet en lidt for laid-back holdning til, at man helst skal have rodet hår og ustrøgne skjorter, huller i bukserne - og at det er cool - her er jeg uenig! Hos frisøren kan de ikke forstå min reference, når jeg siger - krøl det som Catherine Deneuve i 1970’erne. ’Skal vi slutte af med at rode det lidt rundt?’’ Nej - jeg vil gerne have det lækre tilbage – Carolina Herrera looket, ridestøvlerne og den hvide skjorte. 

Dog er der ikke mange mærker i dag der laver feminint tøj, og her tænker jeg på formen ikke feminint som i sødt, nuttet og blomsterprint. Men i Røde Kors butikkerne kan man nemt finde denne reference blot ved at kigge lidt i historie bøgerne, kan man se at Tweed og tern, tørklæder om halsen, ridebukser (man kan faktisk være heldig at finde et par i en af butikkerne) eller bukser lavet af micro-vævet materiale som minder om dem. Man kan også lede efter ’morfar’ skoene, som på Engelsk hedder Loafers og altså er noget af det mest stilede man kan gå i - dem kan man ofte finde i genbrug, hvor de er meget velholdte fordi ældre mennesker generelt er lidt bedre til at passe på deres ting. 

I mange moderne butikker er det ofte det udefinerbare og de A-formede skjorter, som skal være cool og moderne, men de er ikke så flatterende for kvinders krop.

Derfor falder jeg ofte tilbage i min yndlings shoppe fælde: Vintage boderne, fundene, spændingen ved at finde det unikke og fortællingen bag hvert eneste stykke tøj, møbel eller tilbehør. Jeg syndes også, man får mere for pengene med genbrug: Du kan finde lækre kvaliteter som uld, bomuld, silke og cashmere hvis du lige kigger grundigt igennem bunkerne. Tag det som en udfordring – Find din egen stil, men husk lige "Please, lets lift it’’ (Quote, Anna Wintour).