”Jeg skal lære dansk, så jeg kan hjælpe andre”

Syriske Roushan Milli bor alene i Silkeborg. Hun er en af de flygtninge, som lige nu håber på at få en dansk ven gennem Røde Kors, så hun kan få et lokalt netværk og gøre sig selv nyttig.

Ensom

”Jeg vil gerne have nogen at tale med, så jeg kan lære rigtigt familiedansk,” forklarer Roushan Milli.

Den 61-årige kvinde kom til Danmark fra Syrien i sommeren 2017 og bor nu alene i Silkeborg. Noget af det vigtigste for hende er, at hun hurtigst muligt bliver til gavn for samfundet. ”Et venskab er en genvej til at blive nyttig for samfundet. Og så er det jo dejligt at have venner,” tilføjer Roushan med et smil.

Vigtigt med lokalt netværk

Roushan er oprindeligt fra Damaskus i Syrien. Her underviste hun i engelsk på universitetet, så hun taler sproget flydende, ligesom hun kan begå sig på tysk. Hendes mand døde for flere år siden, og børnene er spredt. Én datter i Syrien og én i Jordan, som hun ikke har set i fem år. Det piner hende. Roushans to sønner er dog i Danmark.

”Nogle gange kommer de på besøg til middag, men de har jo så travlt, de unge mennesker,” griner Roushan.

Derfor er det også vigtigt for hende at opbygge sit eget lokale netværk. Og lære at forstå, hvordan tingene fungerer i Danmark.

”Når man er ny her, så er det jo en anderledes oplevelse bare at gå i supermarkedet for at finde mad,” forklarer Roushan.

Vil gerne være en del af samfundet

Til dagligt går Roushan i sprogskole, og så er hun lige startet i praktik i kantinen hos Silkeborg kommune.

”Jeg vil gerne opføre mig som danskerne og være en del af samfundet,” forklarer hun ivrigt. ”Jeg skal lære dansk, så jeg kan hjælpe andre.”