En del af familien

Gennem Røde Kors er Tine Holm Nielsen og hendes mand blevet venner med Rigat Gebrekristos fra Eritrea. Det udviklede sig hurtigt fra praktisk hjælp til et venskab for hele familien.

Mød et vennepar

”I starten snakkede vi meget om tallerken, gaffel, vand og kande. Alt hvad vi spiste. Vi tegnede og brugte fingersprog, googlede og viste frem på Ipad’en. Vi kastede os bare ud i det. Og så lærer man jo hinanden at kende, efterhånden som der kommer mere sprog.”

Sådan forklarer Tine Holm Nielsen om de første par gange, hun og manden Michael Kvetny mødtes med Rigat Gebrekristos fra Eritrea. De griner alle tre højt. Parret fra Ballerup meldte sig som frivillige flygtningevenner i efteråret 2015, da medieomtalen af flygtninge var på sit højeste. I starten af 2016 blev de matchet med Rigat.

”Vi tænkte, at vi kunne byde ind med et hjem, noget kultur og noget menneskelighed,” forklarer Tine.

Respekt for folk, der skal lære et andet sprog

Rigat flygtede alene fra militærdiktaturet i Eritrea og bor nu i Ballerup. Da hun kom til Danmark var sproget det sværeste.

”Jeg ville gerne møde nogle danskere, som jeg kunne tale dansk med,” forklarer Rigat. Nu kommer hun på besøg hos Tine og Michael hver tirsdag og laver lektier fra sprogskolen. Og netop det med sproget er noget, som parret godt kan sætte sig ind i.

”Vi har boet i Vietnam og Mozambique. I Mozambique prøvede vi ihærdigt at lære portugisisk, men vi var vel omkring halvtreds år på det tidspunkt, og det var virkelig svært. Så vi har stor respekt for folk, som skal lære et andet sprog,” forklarer Tine.

Venskab med stor betydning

Udover lektiehjælp og madlavning, så laver de mange praktiske ting sammen. Rigat har eksempelvis fået sin egen køkkenhave i Tine og Michaels have, hvor hun blandt andet dyrker majs.

”Jamen jeg føler jo lidt, at vi har fået et ekstra barn. Selvfølgelig er hun ikke et barn, men et dejligt menneske, som kommer og besøger os og som vi gerne vil hjælpe og være sammen med,” siger Tine. Hun lægger heller ikke skjul på, at Rigat er meget populær hos både børn og børnebørn.

For Rigat har det også haft stor betydning at lære Tine og Michael at kende. Særligt fordi hun i starten følte sig meget alene, og stadig savner sin familie i Eritrea.

”De er ligesom mine forældre i Danmark. Hvis der er noget, jeg ikke forstår, så kan jeg spørge dem,” forklarer hun.