Meta er besøgsven: Jeg gør en forskel

Meta er 74 år og pensioneret hjemmehjælper. Som frivillig besøgsven gør hun en forskel for et andet menneske – og for sig selv.

Thumbnail
Meta (tv.) og Agnete (th.) har været venner i 3 år. Foto: Marie Louise Munkegaard

Meta har været frivillig besøgsven i 7 år. Hun er 74 år og pensioneret hjemmehjælper. De seneste 3 år har hun hver onsdag besøgt Agnete.

”Som besøgsven får man så meget igen. Jeg kan se, hvor glad Agnete bliver, når jeg kommer hjem til hende og når vi er sammen. Jeg kan mærke, jeg gør en forskel.  Det gør mig glad,” fortæller Meta og fortsætter:

”Jeg har også godt af at komme ud og møde andre mennesker.”

Agnete er 84 år og bor alene i et hus i Køge. Hun mistede sin mand Knud for 8 år siden og de fleste venner er gået bort. Hun har tre børn, otte børnebørn og ni oldebørn, så hun render til mange fødselsdag. Men i hverdagen melder ensomheden sig og derfor fik hun for 3 år siden Meta som besøgsven.

”Jeg savnede nogen at snakke med. Her i huset er der så ensomt. Især om vinteren. Børn og børnebørn har jo deres at se til,” siger Agnete og fortsætter:

”Naboerne er søde og høflige, vi siger hej og har et godt naboskab, men man passer hver sit.”

Meta og Agnete drikker kaffe og kører ture. Agnete vil ud og se noget, men hun kan ikke længere selv gå op i byen med sin rollator. Meta har bil og sammen kører de ud i det blå, hvor de i denne tid kigger på anemoner og ser bøgen, der springer ud. Når de er sammen, kan de altid finde på noget at tale om. De taler om gamle dage, om glæder og om sørger.

”Agnete har en stor familie, men de har travlt med arbejde og børn. Og Agnete og jeg kan tale om nogle andre ting, fx krigen som hendes børn jo ikke har oplevet,” fortæller Meta.

Agnete har efter 45 år under samme tag valgt at sætte huset til salg og flytte i en ældrebolig.

”Det er kedeligt at bo her alene. Jeg vil gerne ud, hvor der er mange andre mennesker,” slutter Agnete.

Fakta om ensomhed

  • En kvart million danskere føler sig ensomme*
  • Kortvarig ensomhed er helt normal og uskadelig
  • Langvarig ensomhed er lige så farlig som rygning og kan mindske eller helt ødelægge vores sociale kompetencer
  • Ensomhed er en subjektiv følelse

*263.000 danskere føler sig ofte alene på tidspunkter, hvor de hellere ville være sammen med andre (kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2013).

BLIV BESØGSVEN