Lissy er ensom: Jeg savner en at tale med

Lissy blev alene, da hun mistede sin mand i januar. Nu står hun på venteliste til at få en besøgsven fra Røde Kors.

Thumbnail
Foto: Marie Louise Munkegaard

I den lille lejlighed i Hillerød er det svært at se gulvet for fine design klenodier, gangstativer og andre hjælpemidler. På sofabordet ligger krimier, iPad og iPhone. Væggene er dekoreret med adskillige billeder af islandske heste. Her bor Lissy på 76 år.

Lissy blev alene i januar. Hun mistede sin mand Per til sygdommen Parkinson. De var gift i over 25 år. De diskuterede indholdet i dagens aviser, talte om de bøger de havde læst og om deres fælles interesse i travheste.

”Min mand og jeg har boet 12 år i en skov i Sydsverige, hvor vi havde tre islandske heste. Vi holdt meget af at være i naturen, at ride og gå ture,” fortæller Lissy.

Savner en at tale med

I dag er Lissys liv mindre aktivt. Hun har gigt i arme, skuldre, albuer, lår og knæ, så en tur ud i den friske luft kræver hjælp og støtte. I stedet holder hun af at læse, og er netop i gang med den nyeste bog af krimiforfatteren Jussi Adler-Olsen, men øjnene bliver hurtigt trætte. Tidligere skrev hun selv, bl.a. digte, men en hjerneblødning har gjort, at hun ikke kan det længere. Lissy har en søn, en datter og fire børnebørn. De er flinke til at komme og besøge hende, som hun siger, men alligevel kan hverdagen godt synes lang uden besøg.

”Jeg savner en at tale med. Tale om de bøger vi har læst. Og en der kan hjælpe mig med at komme ud og gå nogle ture i forårssolen.”

Lissy fandt selv på at henvende sig til Røde Kors for at få en besøgsven. Nu står hun på venteliste til en frivillig besøgsven ligesom næsten 200 andre mennesker i hele landet.

Det er utroligt, hvor meget sådan et besøg bliver værdsat af de ældre, de bliver meget glade, og det kan være hele grunden til, at de har lyst til at leve. Det er en meget lille ting for mig, men betyder så meget for ham, som jeg besøger. Og jeg nyder selv besøget, da han er meget interessant og har oplevet meget.

Nives, besøgsven, Herning

Fakta om ensomhed

  • En kvart million danskere føler sig ensomme*
  • Kortvarig ensomhed er helt normal og uskadelig
  • Langvarig ensomhed er lige så farlig som rygning og kan mindske eller helt ødelægge vores sociale kompetencer
  • Ensomhed er en subjektiv følelse

*263.000 danskere føler sig ofte alene på tidspunkter, hvor de hellere ville være sammen med andre (kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2013).

Bliv besøgsven