Støt ansylansøgere

Mere end 900 frivillige kommer jævnligt på Røde Kors' asylcentre. Sammen med asylansøgerne skaber de en masse aktiviteter, og der er mange muligheder: Du kan blandt andet blive frivillig fodboldtræner for et hold glade drenge og piger, du kan blive repræsentant for en uledsaget mindreårig, og du kan bruge dine evner til lektiehjælp, madlavning og cykelkurser.

citatAt se folk smile. At se børn lege og danse, når man tænker på, hvad de har været igennem. Det er så livsbekræftende - Gevene Hertz, 70 år. Frivillig i info- og mandagscaféen i Center Sandholm- Læs portræt 

At være sammen om fælles interesser er en god måde at lære hinanden at kende på. Asylansøgerne får viden om det danske samfund og lærer hurtigere dansk. Som frivillig bliver du en del af et stort fællesskab og er med til at bane vejen for en bedre integration.

Her er en oversigt over viften af muligheder. Aktiviteterne afspejler beboernes behov. Derfor er det ikke alle centre, der har samtlige aktiviteter. Det kan man få mere at vide om på de jævnlige informationsmøder på centrene. 

Bliv frivillig på et asylcenter 

Asylcenter630x160


1. Børn- og unge

Hvis du vælger at blive frivillig og arbejde med børn- og unge, får du mulighed for at tage med på udflugter eller hjælpe børnene med deres lektier. Aktiviteter med børnene hjælper familierne med at få en god hverdag. 

2. IT, Nem-id, cykling og sprog
Her har du chancen for at lære voksne asylansøgere om alt det, vi som danskere tager for givet: At forstå nem-id, at tale dansk, at gå på skole-intra, at tage bus og tog etc. Der er desuden rift om at lære at cykle. Asylansøgere vil gerne kunne hoppe på cyklen som alle os andre. Derfor kan du være med til at undervise asylansøgere på landets asylcentre i at cykle sikkert i trafikken.

3. Sociale aktiviteter
Her er det sociale samvær i fokus: At drikke en kop kaffe, lave mad, at gå tur, at holde en fest eller at tage på udflugter, som f. eks. en tur i svømmehallen eller til det lokale bibliotek. Aktiviteterne kan arrangeres sammen med både beboere, frivillige og ansatte. 

4. Værksteder og butikker
Flere af landets asylcentre har outlets med doneret tøj og legetøj, hvor asylansøgerne kan kigge forbi og få legetøj, tøj og skønhedsartikler som f.eks. neglelak. Flere slags værksteder er også poppet op, for eksempel. cykelværksteder, hvor beboerne sammen med frivillige kan istandsætte og senere købe en brugt cykel.

5. Sport og spil
Skak, løb, fodbold. Du vælger selv. Har du og en ven for eksempel lyst til at starte et karatehold og være frivilligtrænere, så er I meget velkommen til at byde ind.

6. På to-mands hånd
Hvis du gerne vil være mere på tomandshånd med en asylansøger, så er der også mange muligheder for det. F.eks. kan du blive besøgsven til en asylansøger, der er over 18 år, eller du kan som ledsager hjælpe dem med at finde rundt i lokalområdet, hvis de har ærinder. En anden mulighed er at blive frivillig repræsentant. Her er der dog særlige krav, som du kan læse mere om længere nede på siden.

7. Eftersøgningstjenesten
Som frivillig i eftersøgningstjenesten hjælper du asylansøgere med at finde familiemedlemmer eller nære venner, som de har mistet kontakten til. Eftersøgningstjenesten er en af de helt unikke Røde Kors opgaver, der hjælper familier med at genskabe en kontakt, som er mistet i krige og katastrofer. Få hjælp til at finde familiemedlemmer

8. Foredrag og viden
ASIG er en gruppe frivillige med eller uden asylansøgerbaggrund. De kommer ud på f.eks. biblioteker og gymnasier og fortæller om det at have en asylansøgerbaggrund. Alt foregår på engelsk. ASIG holder til i Kongelunden på Sjælland og i Jelling i Jylland.

New Times er asylansøgernes egen avis, hvor en mindre gruppe danske frivillige også bidrager. Avisen er rigtig god at læse for alle frivillige, fordi man hér kan læse asylansøgeres personlige beretninger om at være asylansøger i Danmark. Find avisen på www.newtimes.dk 


Bliv frivillig repræsentant for en uledsaget mindreårig asylansøger

Asyl Uledsaget630x160

Hvert år ankommer børn og unge uden deres forældre for at søge asyl i Danmark. De får tilknyttet en frivillig, der fungerer som deres repræsentant under behandlingen af deres sag. Vil du være frivillig repræsentant, er du den unges garant for, at hans eller hendes rettigheder overholdes under behandlingen af asylsagen ved myndighederne. Du er også en vigtig personlig støtte til et ungt menneske i en svær periode.

Vi søger i øjeblikket repræsentanter til mindreårige asylansøgere hos Røde Kors og de kommunale børnecentre. Den nedre aldersgrænse for repræsentanter er 25 år.

  • Hvad skal jeg lave? 
    En repræsentant ledsager den unge på alle møder med f.eks. Udlændingeservice og evt. Flygtningenævnet, når ansøgningen om asyl bliver behandlet. Som repræsentant er det din opgave at forberede den unge asylansøger til møderne og støtte den unge, når møderne finder sted. 
  • Hvad får jeg ud af det? 
    Du får mulighed for at hjælpe et ungt menneske, der står alene i en svær tid og i et fremmed land. Som introduktion deltager alle nye repræsentanter i et obligatorisk kursus, der strækker sig over to dage, og du vil herefter indgå i et stort netværk med andre repræsentanter. Vi tilbyder løbende uddannelse og vejledning i opgaverne.
  • Hvor lang tid tager det? 
    Gennem et forløb som repræsentant skal du gerne kunne afsætte ca. 3-5 hele arbejdsdage til møder med myndighederne. Derudover anbefaler vi regelmæssige besøg på det asylcenter, hvor den unge asylansøger bor. Udover møderne hos myndighederne aftaler du som repræsentant selv sammen med den unge, hvornår I skal ses.

Koordinator: Chamila Sten 

Triangle
Bliv frivillig respræsentant for uledsaget mindreårig asylansøger

 

Vi mangler frivillige følgende steder – husk at vælge et område nedenfor